Особено студеният септември ни даде бегла представа за предстоящата зима.

...
 Особено студеният септември ни даде бегла представа за предстоящата зима.
Коментари Харесай

Четири идеи да намалим потреблението на енергия в домакинството – доказани с изследвания

 Особено студеният септември ни даде бегла визия за идната зима. В Англия студът се чака да ухапе най-силно 13% от семействата, които към този момент са в горивна беднотия. Със задълбочаването на енергийната рецесия се чака този % да нарасне още повече.

Ето за какво европейските водачи бързат да вкарат ограничения за отбрана на семействата. Гаранцията за цените на силата в Обединеното кралство лимитира единичната цена на електричеството и газа надлежно на 34 пенса и 10 пенса. Въпреки че това ще облекчи някои терзания по отношение на възходящите сметки за сила, доста семейства въпреки всичко ще бъдат лишени от отопление на дома си през идващите месеци.

И по този начин, ето четири метода, по които проучванията демонстрират, че можем да понижим потреблението на сила в точния момент за зимата – и да спестим пари.

 Italian hanging laundry

Прането и сушенето на облеклата са виновни за към 12% от потреблението на електрическа енергия в семействата в Обединеното кралство.

Ръчното пране също постоянно се предлага като енергоспестяваща опция на машинното пране.

И въпреки всичко модерните перални машини са доста ефикасни, като нормално употребяват 0,5 киловатчаса за 9 кг пране. Това е доста по-малко от 0,82 киловатчаса, употребявани приблизително при ръчното пране. Дори неефективните перални употребяват по-малко сила от ръчното пране, защото е нужна доста по-малко топла вода.

Вместо това посредством ограничение на потреблението на сушилнята може да се реализира по-голямо понижаване на потреблението на сила. Сушилните употребяват доста сила, като един цикъл разходва до 4,5 киловатчаса…

Вместо това изсушавайки прането си по натурален метод, приблизително едно домакинство може да спести десетки левове годишно.

 PSE Insulation boards and plaster applied on a building facade

Въпреки че можем да използваме по-добре отоплението, някои домове (както в България, по този начин и във Великобритания) са извънредно енергийно неефективни.

Увеличаването на изолацията е един от методите да се понижи потреблението на сила. Вторичното остъкляване под формата на капаци на прозорците може да понижи на половина количеството топлота, изгубено през един остъклен прозорец.

Но капаците или завесите на прозорците не всеки път са комфортна тактика за икономисване на сила. Инсталирането на щори може да бъде скъпо и в случай че се инсталират извън на постройката, може да е нужно позволение.

Но затварянето на щори или пердета през нощта и по време на студени интервали е по-евтин метод за опазване на топлината. Изследванията демонстрират, че щорите могат да понижат количеството топлота, изгубено през прозорците с до 38%.

Промените в навиците и дребните вложения могат доста да понижат потреблението на сила. Ако се ползват необятно, те могат да облекчат енергийната рецесия в цяла една страна. Въпреки че гаранцията за цените на силата ще обезпечи краткотрайно облекчение на мнозина, вложенията в ограничения за енергийна успеваемост, като да вземем за пример изолираност, би трябвало да бъдат предпочитани, с цел да се понижи енергийната ни тежест в дълготраен проект.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР